نقش اینترنت در زندگی روزمره انسان ها انکار ناپذیر است. افراد از انجام امور ضروری خود گرفته تا سرگرمی و آموزش، به اینترنت و داده های موجود در آن نیاز دارند. خطوط تلفن ثابت هنوز هم یکی از بهترین و در دسترس ترین راه ها برای اتصال به اینترنت است.
با این حال برای اتصال به اینترنت پر سرعت ADSL روی خط تلفن ثابت، به انجام فرآیندی به نام رانژه خط تلفن نیاز داریم که شاید در نگاه اول پیچیده به نظر برسد. از این رو، در این مطلب از سایت مبنا تلکام بررسی می کنیم که رانژه چیست و چه هزینه ها و مراحلی دارد.
رانژه چیست؟
همین ابتدای کار باید ببینیم رانژه چیست و چرا تا این اندازه برای در دسترس قرار دادن اینترنت پر سرعت ضروری است. رانژه خط تلفن به صورت کلی به معنای تغییر مسیر سیم تلفن مشترک از تجهیزات مخابرات به تجهیزات شرکت ارائه دهنده اینترنت یا همان ISP است. این کار برای ارائه خدمات اینترنت پر سرعت ADSL روی خط تلفن ثابت انجام می شود.
در حالی که عده زیادی شاید اینترنت مخابرات را گزینه ایده آلی برای استفاده روزمره خود بدانند، برخی دیگر اعتقاد دارند اینترنت شرکت های ارائه دهنده سرویس ها بهتر است که البته برای استفاده از این خدمات باید مراحل رانژه کردن خط تلفن خود را طی کنند. خطوط تلفن به صورت پیش فرض برای برقراری تماس های صوتی به وجود آمده اند. حال برای استفاده از خدمات اینترنت ADSL، نیاز است سیگنال های دیجیتال هم از طریق همین خطوط انتقال یابند.
رانژه خط تلفن مسیری جدا را برای انتقال سیگنال های دیجیتال به وجود آورده تا هیچ تداخلی با سیگنال های صوتی نداشته باشد. در واقع با رانژه کردن خط تلفن، به جداسازی اینترنت و برقراری تماس صوتی پرداخته ایم که هر یک در کارهای روزمره ما ضرورت دارند. تداخل میان این دو منجر به عدم استفاده درست از هر یک می شود.
بررسی مراحل رانژه تلفن
حال که دانستید رانژه چیست، بد نیست با مراحل آن هم آشنا شوید. بسیاری چنین تصور می کنند که مراحل رانژه دشوار است، در حالی که با چند مرحله ساده می توان آن را به اتمام رساند. این مراحل عبارتند از:
1- ثبت درخواست از سوی کاربر
این روزها تعداد شرکتهای ارائه دهنده سرویس بسیار زیاد شده است و شاید انتخاب از میان آن ها برای کاربران سخت باشد. آن ها باید تحقیقات لازم در مورد پوشش کامل اینترنت از سوی آن شرکت را داشته و در صورت نیاز با پرسنل آن شرکت در تماس باشند. پس از انتخاب سرویس مورد نظر، تماسی با آن ها داشته و درخواست رانژه کنید. سپس شرکت ممکن است مدارکی را به صورت آنلاین از شما بخواهد که باید در همان روز آن ها را ارسال نمایید.
2- ارسال درخواست از سوی ISP به مخابرات
ISP جهت رانژه شدن خط تلفن شما، نامه ای را به مخابرات ارسال کرده که حاوی اطلاعات مرتبط با خط مانند آدرس و شماره تلفن شماست. دریافت این نامه از سوی مخابرات و پیگیری وضعیت ممکن است تا حدودی زمان بر باشد. مخابرات درخواست شرکت ارائه دهنده اینترنت را بررسی کرده و در صورت تایید، فرآیند را به صورت رسمی شروع خواهد کرد.
3- حضور کارشناس
معمولا حضور کارشناس از سوی ISP یا مخابرات در محل کاربر برای انجام رانژه خط تلفن واجب است. آن ها شرایط را با دقت بررسی کرده و راهنمایی هایی برای استفاده از اینترنت و خط تلفن رانژه شده را در اختیارتان قرار می دهند.
4- اتصال به اینترنت
بعد از اتمام فرآیند رانژه تلفن، مشترک خیلی ساده می تواند با استفاده از مودم ADSL خود به اینترنت متصل شود. این اینترنت از سوی شرکت ISP در نظر گرفته شده و بعد از اتمام حجم یا مدت آن باید از طریق سایت این شرکت برای تمدید یا تعویض اقدام کنید.
رانژه تلفن چقدر زمان میبرد؟
بعد از این سوال که رانژه چیست، یکی از سوالات کاربران در مورد مدت زمان رانژه شدن خط تلفن است. آن ها می خواهند بدانند که آیا می توان خیلی زود به نتیجه رسید و از اینترنت ISP به جای مخابرات استفاده کرد، یا باید مدتی را صبور باشند. این مدت زمان به عواملی نظیر حجم کاری ISP و مخابرات بستگی دارد. در صورتی که شرکت ارائه دهنده اینترنتی با کاربران زیاد را انتخاب کنید، طبیعی است که رسیدگی به امور شما کمی زمان ببرد.
همچنین درخواست بالا برای انجام رانژه به مخابرات نیز سرعت عملکرد آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. جدا از این مورد، شاید نقص فنی در خط تلفن شما وجود داشته باشد که این در صورت تا زمان برطرف شدن مشکل باید صبر کنید. رانژه خط تلفن به طور میانگین حدود یک هفته کاری طول می کشد، اما در صورت وجود نقص فنی شاید تا دو هفته هم زمان بر باشد.
هزینه رانژه خط تلفن چقدر است؟
با دانستن پاسخ این سوال که رانژه چیست و انجام آن چقدر طول می کشد، شاید این سوال برایتان پیش بیاید که هزینه اش چقدر است. هزینه خط تلفن تمام و کمال از سوی مشترک به ISP پرداخت می شود که معمولا مبلغ ثابتی است. این هزینه در سال 1403 مبلغ 120 هزار تومان تعیین شده است و بعید نیست در سال های آینده افزایش قیمت داشته باشیم.
مهم ترین نکات در مورد رانژه خط تلفن
بعد از دانستن این که رانژه چیست، توجه به نکات این بخش از مقاله سبب طی شدن هر چه سریع تر عملیات رانژه می شود:
- اکثر مراحل رانژه خط تلفن توسط شرکت مخابرات انجام می شود.
- در صورت بروز مشکل در خط تلفن بعد از رانژه، مشترک باید با ISP تماس بگیرد. مخابرات بعد از آن مسئولیتی در قبال نقوص فنی نخواهد داشت.
- پیش از درخواست رانژه، حتما از فعال بودن خط تلفن خود مطمئن شوید.
- عکس عملیات رانژه به نام درانژه شناخته می شود. در صورتی که دیگر مایل به استفاده از خدمات اینترنت ADSL و رانژه خط تلفن خود نبودید، کافیست با ISP خود تماس گرفته و درخواست درانژه یا جمع آوری خط تلفن خود را داشته باشید.
رانژه خط تلفن چه ایراداتی دارد؟
متخصصان این حوزه به خوبی می دانند که رانژه کردن خط تلفن در کنار مزایای فراوان، معایبی هم دارد. بنابراین این کار را تنها در صورتی انجام دهید که می توانید با برخی معایب آن کنار بیایید.
1- افت کیفیت صدا
در بسیاری مواقع بعد از رانژه کردن خط تلفن، کیفیت صدا در تماس های صوتی کاهش می یابد. این مشکل می تواند به خاطر عدم تنظیم صحیح مودم ADSL یا نقصی فنی در خط تلفن باشد و باید با ISP خود برای حل مشکل ارتباط برقرار کنید.
2- قطع شدن خط تلفن
پس از رانژه کردن، خط تلفن ممکن است برای مدت کوتاهی قطع شود. این بازه دقیقا مشخص نیست اما آن قدرها هم به چشم نمی آید. خیلی زود می توانید مجدد برای تماس صوتی از تلفن خود استفاده کنید.
3- عدم اتصال به اینترنت
در صورتی که بعد از رانژه خط تلفن در اتصال به اینترنت مشکل داشتید، شاید مشکل از سوی مودم ADSL یا تنظیمات ISP باشد. برای حل این مشکل نیز حتما با شرکت ارائه دهنده سرویس اینترنت خود تماس بگیرید. کارشناسان این شرکت می توانند در برطرف شدن ایراداتی مانند قطع شدن خط تلفن، افت کیفیت صدا و عدم اتصال به اینترنت به شما کمک کنند. گاهی اوقات ممکن است به حضور کارشناس آن شرکت هم نیاز باشد.
سخن پایانی
در این مطلب به این موضوع پرداختیم که رانژه چیست و چه هزینه ها و مراحلی دارد. در صورتی که از ISP معتبر و شناخته شده ای استفاده کنید، مشکلی بابت رانژه کردن خط تلفن و استفاده از خدمات اینترنت آن شرکت نخواهید داشت. بنابراین اطمینان حاصل کنید که خدمات آن شرکت متناسب با نیازهای شماست.