مودم و روتر از جمله دستگاه هایی هستند که هر دو وظیفه اتصال به اینترنت را به عهده دارند، اما ماهیت آن ها با هم متفاوت است. مودم این امکان را به شما می دهد تا به شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت مد نظر خود متصل شده و از مزایای موجود در آن استفاده کنید.
در سوی دیگر، روتر به تمام دستگاه های بی سیم اجازه می دهد تا به صورت همزمان به دستگاه وصل شوند و با هم ارتباط برقرار نمایند. برای پی بردن به تفاوت مودم و روتر، این مطلب از سایت مبنا تلکام، را از دست ندهید.
مودم چیست؟
برای تعیین تفاوت مودم و روتر، نخست به تعریفی از مودم می پردازیم. مودم مخفف کلمه Modulator-Demodulator بوده و دستگاهی است که خانه یا محل کار را از راه اتصال فیزیکی به ارائه دهنده خدمات اینترنت متصل می کند. در واقع مودم وظیفه ترجمه داده ها را به قالبی دارد تا دستگاه های شبکه خانگی بتوانند به آن وصل شده و استفاده لازم را داشته باشند. اتصال به مودم در چند شیوه مختلف امکان پذیر است که عبارتند از:
1- اتصال Dial up
اتصال به صورت Dial up یکی از مهم ترین و البته قدیمی ترین انواع اتصالات مودم به شمار رفته و زمانی است که از خط تلفن برای وصل شدن به شرکت ارائه دهنده اینترنت استفاده می شود. البته بسیاری از مودم ها و شرکت ها در این روزها از اتصالات پهن باند به جای Dial up بهره می برند، اما این بدان معنا نیست که این نوع اتصال اهمیت خود را از دست داده باشد.
2- اتصال DSL
این نوع از اتصال معمولا نسبت به مدل قبلی سرعت بالاتری داشته و از خط تلفن در آن برای اتصال به شرکت ارائه دهنده استفاده می شود. حتما تا کنون کلمات ADSL و VDSL به گوشتان خورده است و می دانید شرکت هایی هستند که این خدمات را در دسترس قرار می دهند. فراموش نکنید که مودم های ADSL و VDSL در خصوص سرعت دانلود و آپلود و برخی فاکتورهای دیگر با هم متفاوت هستند.
3- اتصال Fiber
در صورتی که شرکت اینترنت، سرویس فیبر نوری را در اختیارتان قرار دهد، باید مودمی متناسب با آن را تهیه کنید. این سرویس سرعت فوق العاده ای داشته و با آن می توانید سرعت 200 تا 250 مگابایت بر ثانیه را تجربه نمایید. البته این نوع از اتصال هنوز آن طور که باید، فراگیر نشده است.
پس به طور کلی متوجه شدیم که مودم وظیفه اتصال دستگاه شما را به اینترنت دارد. مودم سیگنال های لازم را از ارائه دهنده خدمات دریافت کرده و آن را به شیوه ای قابل فهم برای دستگاه ها تبدیل می کند. در نهایت باید گفت هر مودم یک ip مشخص داشته و آن را در فضای وب در دسترس قرار می دهد. در بخش بعدی اطلاعاتی در مورد روتر به دست خواهید آورد.
روتر چیست؟
روتر یکی از مهم ترین دستگاه ها برای قرارگیری میان مودم و گوشی، لپ تاپ، تبلت، کنسول بازی و هر محصول نیازمند اینترنتی است و موجب در دسترس بودن اینترنت مودم برای محصولات دیگر می شود. در واقع می توان چنین گفت مودم بدون روتر می تواند به کار خود ادامه دهد، اما روتر بدون مودم کارایی خاصی ندارد و این مهم ترین تفاوت مودم و روتر است.
روترها دو مدل دو بانده و سه بانده را شامل می شوند که خوشبختانه تهیه آن ها از مبنا تلکام هرگز کار دشواری نیست. روترهای دو بانده به صورت همزمان داده ها را با فرکانس 2.4 و 5.0 گیگاهرتز ارسال و دریافت می کنند.
این در حالیست که روتر سه بانده دیتاها با فرکانس 2.4 گیگاهرتز و دو تا 5.0 گیگاهرتز به طور مجزا ارسال و از آن خود می کنند. در روترهای نسل جدید، معمولا قابلیت هایی نظیر پورت USB وجود دارد که برای اتصال به پرینتر به کار می روند. وظایف روتر را به صورت خلاصه در ادامه می خوانید:
- روتر به عنوان رابط بین مودم و اینترنت گوشی یا لپتاپ از راه وای فای شناخته می شود.
- روتر شبکه محلی کوچکی را به وجود آورده تا دستگاه های موجود در اطراف در شرایط داشتن رمز بتوانند از اینترنت مودم بهره ببرند.
- همان طور که گفته شد، روتر بدون مودم هیچ کارایی خاصی نداشته و برای استفاده از آن حتما به مودم نیاز خواهد بود؛ زیرا اگر اینترنتی موجود نباشد، نمی توان آن را به دستگاه های گوناگون منتقل کرد.
مودم روتر به چه معناست؟
در ادامه توضیح در مورد تفاوت مودم و روتر، به اصطلاحی به نام مودم روتر برخورد می کنیم. سال ها قبل که فناوری وای فای معنایی در میان مردم نداشت و هر خانه شاید صرفا از یک کامپیوتر به عنوان دستگاه مرتبط با تکنولوژی استفاده می کرد، تلاش زیادی برای اتصال آن سیستم به اینترنت انجام می شد. مودم نقش اتصال این کامپیوتر به اینترنت و شبکه را عهده دار بود و پلی ارتباطی میان ارائه دهنده خدمات و خود سیستم به وجود می آورد.
پیشرفت تکنولوژی و همه گیر شدن آن به وای فای نیاز بود تا دستگاه های متفاوت بتوانند به یک مودم در خانه یا محل کار متصل شوند. همین جا بود که وجود دستگاهی مانند روتر حس شد. روتر از آن زمان به مودم وصل می شد و اینترنت آن را میان دستگاه های مختلف پخش می کرد. این به کاربران کمک می کرد تا گوشی، لپ تاپ، تبلت و کنسول بازی خود را به طور همزمان به یک اینترنت متصل نمایند.
به بیان دیگر، آنتن های موجود روی مودم همان روتر هستند و وظیفه دارند سیگنال ها را به فاصله دورتری ارسال نمایند. این به شما کمک می کند دستگاه خود را در هر نقطه از خانه به اینترنت وصل کنید. مودم های قدیمی فاقد این قابلیت بودند و آنتنی روی آن ها مشاهده نمی شد. در نتیجه اینترنت بی سیم در اختیار کاربران قرار نمی گرفت و ناچار به اتصال سیستم خود با سیم LAN بودند.
این یعنی مودم و روتر با گذشت زمان به یک دستگاه تبدیل شده اند و شما با خرید مودم می توانید با یک تیر، دو نشان بزنید. چنین دستگاه هایی به نام مودم روتر معروف است و برندهای گوناگونی هم تا کنون آن ها را به وجود آورده اند.
( شرکت مبناتلکام ارائه دهنده سرویس پهنای باند اختصاصی )
بررسی کامل تفاوت مودم و روتر
اطلاعاتی در مورد تفاوت مودم و روتر در بالا ارائه شد، اما در این جا بیشتر توضیح می دهیم که هر یک چه کارایی هایی دارند.
1- تفاوت مودم و روتر از نظر نیاز به تعویض
بسیاری متخصصان توصیه می کنند در صورت امکان از مودم و روتر جداگانه استفاده کنید. این دسته از مودم ها معمولا دوام بیشتری داشته و دلیل آن هم عدم وجود روتر است. اغلب روترها در بازه زمانی کوتاه تری نسبت به مودم ها نیاز به تعویض پیدا می کنند. روترها محدودیت اتصال نیز دارند و اگر نیاز به اتصال دستگاه های بیشتری باشد، باید نسخه ای بهتر را تهیه کنید.
2- تفاوت در پورت های مودم و روتر
از دیگر تفاوت ها در مودم و روتر می توان تعداد پورت های در نظر گرفته شده را عنوان کرد. مودم ها چند پورت گوناگون برای اتصال به لپ تاپ، کامپیوتر و دستگاه های دیگر در خود دارند، اما در روتر تنها دو پورت LAN و WAN مشاهده می شود.
جمع بندی
عده زیادی در مورد تفاوت مودم و روتر کنجکاو هستند و می خواهند محصول درستی را تهیه کنند. در این مطلب به مهم ترین تفاوت های میان این دو اشاره شد که البته اغلب دستگاه های موجود در بازار به صورت مودم روتر هستند؛ یعنی ترکیبی از این دو دستگاه را درون خود دارند.
امیدواریم که پاسخ سوالات خود را دریافت کرده باشید. اگر همچنان چیزی برایتان مبهم مانده، برایمان کامنت بگذارید.