اینترنت به یکی از اساسی ترین ابزارهای زندگی روزمره تبدیل شده است. چه در خانه باشید و چه در محل کار، دسترسی به اینترنت نقش حیاتی در انجام امور روزمره دارد. از ارسال ایمیل و استفاده از شبکه های اجتماعی گرفته تا تماشای فیلم و سریال، بازی های آنلاین و حتی کنترل دستگاه های هوشمند خانگی، اینترنت یکی از ارکان اصلی زندگی دیجیتالی ماست.
با گسترش استفاده از اینترنت و افزایش تعداد دستگاه های متصل به شبکه، مصرف داده نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این مطلب از سایت مبنا تلکام، به بررسی دلایل و عوامل تمام شدن حجم اینترنت و ارائه راهکارهایی برای مدیریت بهتر مصرف داده می پردازد.
دلایل مختلف تمام شدن حجم اینترنت
دلایل متعددی برای تمام شدن سریع حجم اینترنت وجود دارد که بسیاری از کاربران ممکن است با آنها آشنا نباشند. در ادامه به بررسی مهم ترین دلایل به پایان رسیدن حجم اینترنت می پردازیم:
استفاده از خدمات استریمینگ
استفاده از پلتفرم های پخش آنلاین مانند نتفلیکس، یوتیوب و آپارات یکی از مهم ترین دلایل پایان سریع حجم اینترنت است. این خدمات برای پخش ویدیو، مخصوصاً در کیفیت های بالا (HD و 4K)، حجم زیادی از داده ها را مصرف می کنند.
برای مثال، تماشای یک فیلم ۲ ساعته در کیفیت 1080p ممکن است چندین گیگابایت از ترافیک شما را مصرف کند. برای کاهش مصرف داده، می توان کیفیت ویدیوها را کاهش داد یا در صورتی که امکان دارد، ویدیوها را به جای استریم، دانلود کرده و بعداً تماشا کنید.
به روزرسانی های خودکار نرم افزارها و سیستم عامل ها
سیستم عامل ها و نرم افزارها اغلب به طور خودکار به روزرسانی ها را انجام می دهند. این به روزرسانی ها ممکن است حجیم باشند و بدون اطلاع کاربر، بخشی از حجم اینترنت را مصرف کنند. به ویژه سیستم عامل هایی مانند ویندوز، مک و حتی گوشی های هوشمند که اغلب به روزرسانی های سنگین دارند، باعث تمام شدن حجم اینترنت می شوند.
برای جلوگیری از این کار، به روزرسانی خودکار نرم افزارها را غیرفعال کرده و آن ها را فقط زمانی که به اینترنت پرسرعت و نامحدود دسترسی دارید، انجام دهید.
دانلود و آپلود فایل های حجیم
آپلود یا دانلود فایل های حجیم، مانند ویدیوها، برنامه ها، یا اسناد بزرگ، می تواند مصرف اینترنت را به شدت افزایش دهد. اگر از سرویس های ذخیره سازی ابری (مثل Google Drive یا Dropbox ) استفاده می کنید، آپلود فایل ها می تواند بخش زیادی از حجم شما را مصرف کند. بهتر است پیش از آپلود، فایل ها را فشرده کرده یا از اینترنت نامحدود برای بارگذاری فایل های بزرگ استفاده نمایید.
استفاده از بازی های آنلاین
بازی های آنلاین، به ویژه بازی های چندنفره مانند Fortnite، Call of Duty و بازی های دیگر، حجم زیادی از اینترنت را مصرف می کنند. همچنین، بسیاری از این بازی ها، به روزرسانی هایی با حجم بالا دارند که مصرف ترافیک را افزایش می دهند؛ بنابراین باید همانند نرم افزارها، به روزرسانی های خودکار بازی ها را غیرفعال کنید. « اگر می خواهید مشکلی در بازی های آنلاین نداشته باشید، از اینترنت گیمینگ مبناتلکام استفاده کنید.»
پخش موسیقی آنلاین
استفاده از سرویس های پخش موسیقی آنلاین مانند Spotify، Apple Music یا SoundCloud نیز یکی از دلایل تمام شدن حجم اینترنت است. گوش دادن به موسیقی با کیفیت بالا حجم زیادی از داده ها را مصرف می کند، به ویژه اگر برای مدت طولانی از این سرویس ها استفاده کنید. دانلود پلی لیست ها در حالت آفلاین و تنظیم کیفیت پخش موسیقی به سطح های پایین تر می تواند باعث کاهش مصرف داده شود.
استفاده از شبکه های اجتماعی
استفاده گسترده از شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، فیس بوک و واتساپ نیز به سرعت حجم اینترنت را کاهش می دهد. برخی برنامه ها، مانند اینستاگرام، حتی هنگام اسکرول کردن، به طور خودکار ویدیوها را پخش می کنند که باعث مصرف بیشتر داده ها می شود. توجه داشته باشید حتماً دانلود خودکار فایل ها را در این برنامه ها غیرفعال کرده و فقط فایل های ضروری را دانلود کنید.
به روزرسانی خودکار اپلیکیشن ها در گوشی های هوشمند
قابلیت به روزرسانی خودکار در بسیاری از گوشی های هوشمند، فعال است. این به روزرسانی ها معمولاً از طریق شبکه اینترنت موبایل انجام شده و باعث تمام شدن حجم اینترنت می شوند. برای جلوگیری از این وضعیت بهتر است گزینه به روزرسانی در زمان اتصال به Wi-Fi را فعال کنید.
استفاده از VPN
استفاده از VPN باعث رمزنگاری داده ها و ارسال آنها از طریق سرورهای واسط می شود که می تواند حجم بیشتری از اینترنت را نسبت به اتصال مستقیم مصرف کند. برای کاهش مصرف داده توصیه می شود فقط در مواقع ضروری از VPN استفاده کنید.
دستگاه های متصل به اینترنت (IoT)
دستگاه های هوشمند خانگی مانند تلویزیون های هوشمند، دوربین های امنیتی و اسپیکرهای هوشمند که به اینترنت متصل هستند، ممکن است به طور مداوم، داده هایی را ارسال و دریافت کنند که به طور نامحسوس مصرف اینترنت را افزایش می دهد. برای حل این مشکل، تعداد دستگاه های متصل به اینترنت را محدود کرده و به روزرسانی خودکار این دستگاه ها را خاموش کنید.
برنامه های در حال اجرا در پس زمینه
برخی اپلیکیشن ها و برنامه ها حتی زمانی که شما از آن ها استفاده نمی کنید، در پس زمینه فعال می مانند و داده هایی را ارسال و دریافت می کنند. این می تواند شامل اپلیکیشن های پیام رسان، سرویس های ایمیل، و سرویس های ابری باشد. برای جلوگیری از تمام شدن حجم اینترنت، باید برنامه های غیرضروری که در پس زمینه اجرا می شوند را بسته و با استفاده از تنظیمات گوشی، استفاده از داده ها در پس زمینه را محدود کنید.
ویروس ها، تروجان ها و بدافزارها
یکی از دلایل پنهانی مصرف زیاد حجم اینترنت، بدافزارها (مانند ویروس ها و تروجان ها) هستند. این برنامه های مخرب، معمولاً بدون اطلاع کاربر روی سیستم نصب می شوند و ممکن است به صورت مداوم داده هایی را به سرورهای خود ارسال کرده یا از دستگاه شما برای اهداف مختلف استفاده کنند.
برای پیشگیری از مصرف بی رویه اینترنت توسط بدافزارها، همیشه از یک آنتی ویروس قدرتمند و به روز استفاده نمایید. همچنین نرم افزارهای ناشناس یا از منابع نامعتبر را دانلود و نصب نکنید.
پاپ آپ ها و تبلیغات مزاحم
پاپ آپ ها یکی دیگر از عواملی هستند که به طور غیرمستقیم می توانند حجم اینترنت شما را مصرف کنند. وب سایت هایی که دارای تعداد زیادی پاپ آپ یا تبلیغات چندرسانه ای هستند، علاوه بر اینکه تجربه کاربری را مختل می کنند، ممکن است به طور ناخواسته حجم زیادی از داده ها را مصرف کرده و باعث تمام شدن حجم اینترنت شما شوند.
برخی از این پاپ آپ ها حتی ممکن است به صورت خودکار ویدیوها یا فایل های رسانه ای را بارگذاری کنند که حجم زیادی از اینترنت را می طلبد. برای فیلتر کردن تبلیغات و محتوای غیرضروری می توانید از افزونه های مسدودکننده تبلیغات مانند Adblock استفاده کنید. همچنین استفاده از مرورگرهای سبک و بهینه سازی شده مانند Opera با حالت ذخیره داده نیز می تواند کمک کننده باشد.
هک شدن و استفاده غیرمجاز از اینترنت
هک شدن و دسترسی غیرمجاز به شبکه اینترنتی شما نیز می تواند باعث افزایش بی رویه مصرف داده شود. اگر شبکه Wi-Fi شما امن نبوده یا رمز عبور آن ضعیف باشد، ممکن است دیگران بدون اطلاع شما به شبکه متصل شده و از حجم اینترنتتان برای انجام فعالیت های مختلف از جمله دانلود و استریم محتوا استفاده کنند.
برای جلوگیری از تمام شدن حجم اینترنت پیشنهاد می شود رمز عبور قوی برای شبکه Wi-Fi خود انتخاب کرده و از روش های امنیتی مانند WPA2 استفاده کنید. تغییر دوره ای رمز عبور Wi-Fi و فعالسازی فایروال برای جلوگیری از دسترسی های غیرمجاز نیز موثر خواهد بود.
اشتباهات سرویس دهنده اینترنت
در برخی مواقع، خطاهای سیستمی یا مشکلات فنی از طرف سرویس دهنده اینترنت شما می تواند باعث محاسبه نادرست حجم اینترنت مصرفی شود. در این حالت، حتی اگر مصرف شما کمتر از حد معمول باشد، ممکن است سرویس دهنده به اشتباه حجم بیشتری را به حساب شما منظور کند.
این مسئله ممکن است به دلیل مشکلات نرمافزاری در سیستم های شمارش داده ها یا خرابی تجهیزات در شبکه سرویس دهنده رخ دهد. در صورت مشاهده مصرف غیرعادی اینترنت، با پشتیبانی سرویس دهنده تماس بگیرید و وضعیت مصرف خود را بررسی کنید.
سخن پایانی
با مدیریت هوشمندانه مصرف داده ها و آگاهی از عواملی که باعث افزایش مصرف حجم اینترنت می شوند، می توان از تمام شدن حجم اینترنت جلوگیری کرد. استفاده بهینه از منابع، غیرفعال کردن ویژگی های غیرضروری و استفاده از ابزارهای مناسب برای کاهش مصرف داده ها از جمله راهکارهایی است که به کاربران کمک می کند تا از حجم اینترنت خود به بهترین شکل استفاده کنند.
امیدواریم که نکات و مطالب گفته شده برایتان مفید و کاربردی باشند. به عنوان نکته پایانی، باید به شما عزیزان یادآوری کنیم که می توانید برای خرید انواع سرویس اینترنت های پرسرعت، مثل اینترنت TD-LTE، از طریق سایت ما اقدام کنید.