سوئیچ شبکه را می توانیم یکی از حیاتی ترین اجزای شبکه های کامپیوتری مدرن معرفی کنیم که چندین دستگاه را در یک شبکه کامپیوتری به هم وصل می کند. این دستگاه کاربردی سبب برقراری ارتباط قوی میان دستگاه ها می شود و نقش بسیار موثری را در بهبود کلی عملکرد شبکه و کاهش تراکم برعهده دارد و همچنین به تامین امنیت شبکه ها کمک زیادی می کند.
سوئیچ شبکه انواع مختلفی دارد و هر نوع آن در شبکه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب از سایت مبناتلکام به شما توضیح می دهیم که سوئیچ شبکه چیست و چه کاربردهایی دارد؛ پس تا انتهای مطلب همراهمان بمانید.
معرفی سوئیچ شبکه
سوئیچ شبکه یک دستگاه سخت افزاری است که به واسطه آن می توان در یک شبکه محلی، ترافیک داده ها را به خوبی مدیریت کرد. در واقع وظیفه این دستگاه کاربردی، مدیریت ترافیک داده ها در شبکه های محلی است. این دستگاه شرایطی را فراهم می کند تا سرورها، پرینترها، کامپیوترها و… بتوانند به شکل هم زمان، اطلاعات و داده ها را با هم به اشتراک بگذارند و به یکدیگر اتصال پیدا کنند.
کاربردهای سوئیچ شبکه چیست؟
سوئیچ شبکه کاربردهای متعددی دارد و در شرایط مختلف و زمینه های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد سوئیچ شبکه چیست؟ در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
تقویت و گسترش شبکه
سوئیچ های شبکه کمک می کنند تا بتوانید تعداد دستگاه های متصل به یک شبکه را افزایش دهید. در واقع با استفاده از این دستگاه می توانید یک شبکه بزرگ تر به وجود آورید.
مدیریت ترافیک
این دستگاه ها امکان مدیریت ترافیک داده ها را فراهم می کنند و مانع از افت سرعت می شوند.
بالا بردن امنیت
سوئیچ های شبکه دارای قابلیت های امنیتی بسیار مطلوبی هستند. این دستگاه ها می توانند ترافیک داده ها را فیلتر کنند و برای دسترسی به منابع شبکه، محدودیت هایی ارائه دهند.
انواع سوئیچ شبکه کدامند؟
سوئیچ های شبکه دارای مدل های مختلفی هستند و انواع گوناگونی دارند. انواع سوئیچ شبکه چیست؟ در پاسخ به این سوال می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم.
سوئیچ شبکه مدیریتی
این نوع از سوئیچ شبکه دارای ویژگی های پیشرفتهای مانند سرویس کیفیت خدمات و پروتکل مدیریت شبکه ساده است؛ به همین خاطر در شبکه های بزرگ استفاده می شود و امکان کنترل بیشتر بر ترافیک و امنیت شبکه را برای مدیران شبکه فراهم می سازد.
سوئیچ غیر مدیریتی
از ابتدایی ترین نوع سوئیچ شبکه می توانیم به این مدل اشاره کنیم که برای شبکه های خانگی کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. نیاز به پیکربندی خاصی ندارد و نحوه راه اندازی آن بسیار ساده است. این نوع سوئیچ شبکه برای اتصال چندین دستگاه به یکدیگر، یک راه حل اقتصادی و ساده به شمار می رود.
سوئیچ های هوشمند
این نمونه از سوئیچ های شبکه از تلفیق سوئیچ های مدیریتی و غیر مدیریتی تهیه می شوند. می توانند برخی تنظیمات را پشتیبانی کنند؛ اما نسبت به مدل های مدیریتی، پیچیدگی های آن ها بسیار کمتر است.
سوئیچ های لایه ۳
سوئیچ شبکه لایه 3، داده ها را بین شبکه های مختلف جابجا می کند و قابلیت مسیریابی دارد همچنین معمولاً در شبکه های پیچیده و بزرگ به کار می رود.
سوئیچ های صنعتی
اگر می پرسید از دیگر انواع سوئیچ شبکه چیست، می توانیم به سوئیچ های صنعتی اشاره کنیم. این سوئیچ ها در محیط های سخت مانند سکوهای نفتی، کارخانه ها و سیستم های حمل و نقل مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین در برابر لرزش، رطوبت و دما، مقاومت بالایی دارند.
سوئیچهای لایه تجمیع
از دیگر انواع سوئیچ های شبکه، سوئیچ های لایه تجمیع هستند. این دستگاه ها برای اتصال چند سوئیچ به هم مورد استفاده قرار می گیرند و در شبکه های سازمانی بزرگ مقیاس، از آن ها استفاده می شود.
استفاده از سوئیچ شبکه چه مزایایی دارد؟
سوئیچ های شبکه به دلیل ویژگی ها و قابلیت های بسیار متنوعی که دارند، از مزیت های بسیار زیادی برخوردارند. از مزایای سوئیچ شبکه می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- بهبود عملکرد شبکه: سوئیچ ها یک اتصال اختصاصی میان دستگاه ها ایجاد می کنند و در نتیجه باعث کاهش تراکم شبکه می شوند؛ به این ترتیب عملکرد شبکه را به شکل ویژهای بهبود می دهند.
- کمک به امنیت پیشرفته: این دستگاه ها دارای قابلیت های امنیتی بسیار پیشرفتهای هستند. این ویژگی باعث شده تا مدیران شبکه روی منابع شبکه دسترسی بهتری داشته باشند و بهتر بتوانند آن ها را کنترل کنند. همچنین از دسترسی غیر مجاز به داده ها پیش گیری به عمل آورند.
- قیمت مناسب: سوئیچ های شبکه برای اتصال چندین دستگاه در یک شبکه، یک راه حل مناسب و مقرون به صرفه محسوب می شوند و استفاده از آن ها به اتصالات اختصاصی و گران قیمت نیازی ندارد.
نحوه انتخاب و خرید سوئیچ شبکه
برای انتخاب و خرید سوئیچ شبکه باید به عوامل مختلفی توجه داشته باشید. مواردی مانند نیازها و بودجه شما، پیچیدگی شبکه، اندازه شبکه و… در انتخاب و خرید بهترین سوئیچ شبکه اهمیت بسیار زیادی دارند. همچنین تعداد دستگاه های موجود در شبکه، سطح امنیت مورد نیاز و انواع ترافیک در شبکه از دیگر مواردی هستند که برای خرید یک سوئیچ شبکه باید مورد توجه قرار بگیرند.
قبل از اینکه برای خرید این دستگاه اقدام کنید حتماً با افراد متخصص در این زمینه به گفت و گو بپردازید و پس از بررسی مواردی که اشاره کردیم، مناسب ترین نوع سوئیچ شبکه را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید و از مزایای آن بهره ببرید.
سخن پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که سوئیچ شبکه چیست و چه کاربردهایی دارد. به طور کلی سوئیچ های شبکه از زیرساخت های اساسی و از اجزای جدا نشدنی شبکه مدرن محسوب می شوند. این دستگاه ها در نمونه های غیر مدیریتی، مدیریتی، لایه ۳، تجمیعی، صنعتی و… به تولید می رسند. همچنین بر اساس نوع نیازها، پیچیدگی شبکه، بودجه افراد، سطح امنیت مورد نیاز و… انتخاب و خریداری می شوند.
استفاده از سوئیچ های شبکه مزیت های بسیار متعددی را به همراه دارد که از جمله آن ها می توان به کمک به بهبود عملکرد شبکه، افزایش امنیت و قیمت مناسب آن ها اشاره کرد.