TDD و FDD چه نقشی در سرویسهای اینترنتی دارند؟ برای اینکه پاسخ این سوال را دریابیم بهتر است، ابتدا به بررسی هر یک از این دو بپردازیم. هر دو در واقع روشی برای عرضه LTE هستند. برای درک بیشتر این مسئله، توضیح مختصر از LTE خواهیم داد.
LTE مخفف Long Term Evolution است و فناوری همراه با شبکههای سلولی 4G است. حتما برایتان پیش آمده که نماد کوچکی را در بالای صفحه تلفن خود، نزدیک نوار سیگنال، مشاهده کنید که میگوید LTE یا 4G LTE. این بدان معناست که گوشی شما به شبکه 4G LTE متصل است. این معمولاً چیز خوبی است، زیرا شبکههای LTE از سریعترین شبکههای موجود در دنیا هستند.
در ادامه این مقاله از سایت مبناتلکام به بررسی دو روش FDD و TDD که جهت ارائه سرویسهای LTE هستند، میپردازیم.
TDD یا FDD؟ کدام روش بهتری است؟
تفاوت اصلی بین شبکههای TDD و FDD در این است که FDD LTE از هر دو لینک uplink و downlink به طور همزمان استفاده میکند و دارای ترافیک متقارن است در حالی که TDD LTE از هر دو uplink و downlink به طور همزمان استفاده نمیکند و ترافیک نامتقارن دارد.
حالا این پاراگراف به چه معناست؟
- FDD: به عنوان یک قاعده کلی، سیستم ارتباطی که به طور همزمان ارسال و دریافت میکند، سیستم تمام دوبلکس نامیده میشود. این سیستم در مقابل، سیستمی است که دادهها را در بازههای زمانی مختلف و نامتقارن ارسال و دریافت میکند، که سیستم نیمه دوبلکس نامیده میشود. FDD ارتباط همزمان دو طرفه را ارائه میدهد و بنابراین یک سیستم تمام دوبلکس است. مخفف عبارت Frequency Division Duplex (فرکانس دوبلکس) است به این معنی که دو باند یا دو کانال فرکانسی مجزا نیاز دارد.
- TDD: TDD ارتباط دو طرفه همزمان ارائه میدهد و میتواند کاربرد سیستمهای تمام دوبلکس را تقلید کند. TDD مخفف Time Division Duplex است به این معنی که TDD به uplink و downlink اجازه میدهد تا از کل طیف فرکانس استفاده کنند، اما همانطور که گفتیم دادهها را در بازههای زمانی مختلف تنظیم میکنند. تصور کنید زمان به شیارهای کوچکی تبدیل میشود که از این شیارها، برخی برای uplink و برخی دیگر برای downlink تعیین شدهاند. TDD برای سیستمهای ارتباطی ایدهآل است. با TDD، یک اپراتور تلفن همراه میتواند به صورت پویا ظرفیت لینک بالا و پایین را بسته به تقاضای مشتری برای آپلود و دانلود تنظیم کند.
بررسی FDD و TDD در اینترنت TD-LTE
اینترنت LTE به دو روش اصلی FDD و TDD پیاده سازی می شود که هر یک ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند:
روش FDD
روش FDD (Frequency Division Duplex) بر اساس تقسیم فرکانس ها عمل می کند. در این روش، فرکانس های خاصی برای دانلود و فرکانس های دیگری برای آپلود داده ها اختصاص داده می شود. به دلیل اهمیت بالای دانلود اطلاعات، فرکانس های بیشتری به این بخش اختصاص یافته و برای جلوگیری از تداخل، بازه ای خالی در نظر گرفته شده است. این ساختار به نوعی شبیه به عملیات Full Duplex می باشد که در آن امکان ارسال و دریافت همزمان داده ها وجود دارد.
در این روش، کاربران به راحتی و بدون نگرانی از تداخل سیگنال ها، اطلاعات را دانلود می کنند. این ویژگی به ویژه برای کاربرانی که به محتوای آنلاین و رسانه های دیجیتال دسترسی دارند، بسیار کاربردی است. برای مثال در هنگام تماشای ویدئوهای آنلاین یا دانلود فایل های بزرگ، سرعت و کیفیت اتصال به شدت تحت تاثیر این روش قرار می گیرد.
روش TDD
در مقابل، روش TDD (Time Division Duplex) بر اساس زمان بندی ارسال و دریافت داده ها عمل می کند. در این روش، یک دوره زمانی مشخص برای دانلود و یک بازه زمانی دیگر برای آپلود در نظر گرفته می شود. به عبارت دیگر، TDD شبیه به عملیات Half Duplex در کابل های شبکه می باشد که در آن ارسال و دریافت داده ها به صورت نوبتی انجام می گیرد.
کاربران با این روش می توانند در زمان های خاصی دانلود و در زمان های دیگر آپلود کنند. این ویژگی به ویژه در شرایطی که ترافیک شبکه بالا است، عملکرد بهتری خواهد داشت. به عنوان مثال، در زمان هایی که تعداد زیادی کاربر به شبکه متصل هستند، TDD با بهینه سازی استفاده از منابع، از افت کیفیت اتصال جلوگیری می کند.
اهمیت سازگاری دستگاه ها
هنگام خرید مودم های همراه یا گوشی های هوشمند، توجه به سازگاری دستگاه با روش های FDD و TDD از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر مودمی تنها از روش FDD پشتیبانی کند، امکان اتصال به اپراتورهایی که اینترنت TD-LTE را ارائه می دهند، وجود نخواهد داشت. به همین دلیل کاربران باید قبل از خرید، مشخصات فنی دستگاه را به دقت بررسی کنند تا از سازگاری آن با شبکه های داخلی مطمئن شوند.
علاوه بر این، دامنه فرکانس ها در اینترنت LTE بسیار وسیع است. به همین دلیل، انتخاب دستگاه هایی که قادر به پشتیبانی از فرکانس های گسترده تری باشند، ضروری است. کاربران با وجود این موضوع از تمامی ظرفیت های شبکه استفاده می کنند و در نتیجه، تجربه بهتری از استفاده از اینترنت خواهند داشت.
به طور کلی انتخاب بین روش های FDD و TDD به نیازها و شرایط کاربران بستگی دارد. هر یک از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند و در شرایط مختلف عملکرد متفاوتی از خود نشان می دهند.
سخن پایانی
FDD و TDD هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. به طور مثال FDD مناطق محدودی را پوشش میدهد در حالی که TDD پوششدهی گستردهتری دارد؛ همچنین برای استفاده از شبکه FDD به تکنیکهای خاص و بعضا پردردسری نیازمندیم مانند اینکه این سرویس از چند باند فرکانسی برای دریافت و ارسال دادهها استفاده میکند.
در همین حال TDD که به نظر میرسد سیستم بهتری نسبت به سرویس FDD باشد، داخل وسایل نقلیه و به عبارتی حین حرکت قابلاستفاده نیست؛ همچنین باتوجه به اینکه تنها از یک باند فرکانسی برای ارسال و دریافت دادهها استفاده میکند، سرعت کمتری نسبت به FDD دارد.
مبناتلکام، ارائهدهنده سرویسهای اینترنتی سازمانی و خانگی، به عرضه انواع سرویسهای LTE از جمله FDD و TDD میپردازد. برای خرید و اطلاعات بیشتر به صفحه آشنایی با TD LTE سایت مراجعه کنید.